Επιλέξτε Μέγεθος Γραμματοσειράς:
A A A
w3c
 

Η σύµπραξη µε τις τοπικές κοινότητες στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο ΤΙΤΑΝ αποτελεί µακρά εταιρική παράδοση. Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται διαρκώς µε νέες µορφές, ανάλογα µε τις τοπικές συνθήκες. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι σαφής η δέσµευση του Οµίλου να ακούει µε προσοχή, να κατανοεί και να ανταποκρίνεται στους προβληµατισµούς των τοπικών συµ-µετόχων. Το 2009 ο Όµιλος ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες, για ανοιχτό και εποικοδοµητικό διάλογο. Ενδεικτικά παραδείγµατα της προσέγγισης αυτής είναι το νέο δικτυακό, άµεσης ενηµέρωσης, σύστηµα αναφοράς εκποµπών αερίων, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον TITANΑ στο Usje (ΠΓΔΜ) και η σύµπραξη µε τον ΟΗΕ στην Αίγυπτο. Περισσότερα παραδείγµατα πρακτικών περιλαµβάνται στην ιστοσελίδα.

Για την υποστήριξη προγραµµάτων τοπικής ανάπτυξης σε τοµείς όπως η εκπαίδευση, η υγιεινή και ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος δόθηκαν µε τη µορφή δωρεάς €2 εκατοµµύρια.

 

Αντιµετώπιση τοπικών θεµάτων µε συνεργασίες (Αίγυπτος)

Με πληθυσµό ταχύτατα αυξανόµενο, το 50% του οποίου είναι ηλικίας κάτω των 20 ετών και µε υψηλό ποσοστό (28%) βρεφικής θνησιµότητας και υποσιτισµό στο συνολικό πληθυσµό, η Αίγυπτος αντιµετωπίζει µία τεράστια πρόκληση.

Εντατικές προσπάθειες εστιάζονται στην αναγνώριση του ευεργετικού ρόλου της εκπαίδευσης για την καταπολέµηση της φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΤΙΤΑΝ εγκαινίασε µία νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία µε το Παγκόσµιο Πρόγραµµα Σίτισης του ΟΗΕ. Το εγχείρηµα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2009 στο Beni Suef κοντά στο Κάιρο, µία από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας όπου ο ΤΙΤΑΝ έχει παραγωγική δραστηριότητα.

Με µία καινοτόµο προσέγγιση δηµιουργήθηκε ένα πρόγραµµα «υιοθεσίας» για 2.019 παιδιά και τις οικογένειές τους, παρέχοντας κίνητρα για να παραµείνουν τα παιδιά στο σχολείο αντί να το εγκαταλείπουν για να στηρίξουν οικονοµικά την οικογένειά τους.

Σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2009-2010, ένα ειδικά σχεδιασµένο θρεπτικό γεύµα δίνεται στα παιδιά που παρακολουθούν τα µαθήµατα του σχολείου. Επιπρόσθετα, στις οικογένειες που τα παιδιά τους συµπληρώνουν κάθε µήνα το 80% των απαιτούµενων παρουσιών στο σχολείο, δίνονται από 10 κιλά ρύζι, ποσότητα που θεωρείται ισοδύναµη του 15% των µηνιαίων διατροφικών αναγκών της οικογένειας.

Το πρόγραµµα υλοποιείται σε συνεργασία µε τοπικές µη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές εργαζόµενους του ΤΙΤΑΝΑ δηµιουργώντας µία ευρύτερη σύµπραξη σε τοπικό επίπεδο.

Διανομή τροφίμων στο Beni Suef της Αιγύπτου στο πλαίσιο του προγράμματος «Τροφή για το μυαλό, αλλαγή για τη ζωή».

«Mαζί για το Παιδί»
Προώθηση του Εθελοντισµού

Η επιβράβευση του εθελοντισµού και της συνεργασίας ήταν ο κυρίαρχος στόχος µίας διαφορετικής πρωτοβουλίας που υλοποίησε ο ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα το 2009.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» η οποία συσπειρώνει δέκα µη κυβερνητικές οργανώσεις που στηρίζονται στον εθελοντισµό και ασχολούνται µε τη φροντίδα παιδιών που έχουν ανάγκη, ήταν το θέµα µίας ξεχωριστής έκθεσης που οργανώθηκε σε συνεργασία µε τον ΤΙΤΑΝΑ και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα το καλοκαίρι του 2009.

Επιπρόσθετα, ένα Λεύκωµα αφιερωµένο στο έργο της Ένωσης και στο κοινό όραµα για εθελοντική προσφορά σχεδιάσθηκε και διανεµήθηκε κατά την διάρκεια και µετά το τέλος της Έκθεσης.

Φωτογραφίες και ζωγραφιές των παιδιών µε σκηνές από την καθηµερινότητά τους έφεραν το κοινό που επισκέφθηκε την Έκθεση κοντά στα παιδιά που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από µέριµνα, φροντίδα και αγάπη και ενηµέρωσαν για το έργο της Ένωσης και των µελών της.

Όπως ανέφερε στο µήνυµα του ο κ. Νέλλος Α. Κανελλόπουλος, µέλος του Δ.Σ. του ΤΙΤΑΝΑ στα εγκαίνια της Έκθεσης: «Ο εθελοντισµός ξεκινά από την καρδιά. Δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά κοινωνική συνείδηση. Τροφή ψυχής για τον εθελοντή είναι η προσφορά αγάπης».

«Μαζί για τη φύση» Νέες πρωτοβουλίες δενδροφύτευσης

Με σύνθηµα «Μαζί για τη Φύση» ξεκίνησε η νέα πρωτοβουλία εθελοντικής δενδροφύτευσης στο Usje, ΠΓΔΜ το 2009. Εργαζόµενοι µε τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και τους γείτονές τους συγκεντρώθηκαν όλοι µαζί για να φυτέψουν δένδρα εντός της ευρύτερης περιοχής των εγκαταστάσεων της εταιρίας. Με σκοπό την ενθάρρυνση συλλογικών προσπαθειών για το περιβάλλον και την ενδυνάµωση του εθελοντισµού 270 άνθρωποι περίπου συγκεντρώθηκαν και φύτεψαν µαζί 1.000 δένδρα, όπως ακακίες, κέδρους, φλαµουριές και πεύκα.

Μετά το πέρας της δενδροφύτευσης µία µεγάλη γιορτή για τα παιδιά και τα εγγόνια των εργαζοµένων πραγµατοποιήθηκε, ενώ σε όλους δόθηκε ως αναµνηστικό ένα εικονογραφηµένο βιβλίο µε θέµα την προστασία του περιβάλλοντος.